R6/RV50 – Ruten QRV igjen!
fredag 12. juli 2013
Håvard Nasvik, LB9RE, Stein-Olav Lund, LA9QV, Marius Loraas.
En tur til Ruten er ofte en utfordring i seg selv og med mer enn 800 høydemeter stigning merker man dette uansett alder og form før man setter foten ned helt oppe på toppen. Håvard og Stein-Olav hadde med repeater, instrumenter og verktøy i sekkene, vi bar ca 10-15 kg hver!
For undertegnede var dette en anledning som kom etter å ha vært der sist i 2005, for Marius var denne turen første gangen og for Stein-Olav så var han ute av tellingen med hensyn på antall ganger på toppen.
En pust i bakken, men etter ca 3 timer var vi oppe og kunne nyte utsikten i alle retninger.
Hensikten med denne turen var å installere ny repeater, Vertex Standard VXR-9000E, levert av Tele-Land, til erstatning for den gamle.
Den gamle repeateren ble installert tidlig på 1980 tallet og er en helt spesiell konstruksjon bygget av ivrige radioamatører fra tidlig 80-tallet til den ble installert noen år senere. Den var utstyret med mange doble funksjoner; både mottakere, sendere, antenner og deler av logikken samt strøm fra batterier ved nettutfall. Omfattende muligheter for fjernstyring av funksjoner var også lagt inn i logikken. Alt dette var banebrytende nytt for en fjelltoppinstallasjon på denne tiden. Oddbjørn Moen, LA9JK, var en av de som var med lenge i prosjektet og fullførte utstyret før installasjon på toppen. Han skrev også en utfyllende brukerbeskrivelse i 2003 for alle de justeringene og kontrollpunktene som var nødvendig for å holde stasjonen gående så lenge. Dessverre har vi hatt svært høye temperaturer (opp til 50 grader)! i hytta de siste årene pga varmen fra GSM-basestasjonen vi huser. Dette har «kokt ihjel» repeateren vår, som har blitt verre og verre de siste åra. Derfor måtte det en utskifting til.
LA8TR i skapet (Knut, LA9QFA titter inn)(a), hoved logikk (b), detalj av logikk (c)
Gamle LA8TR var fremdeles kjørbar, men ikke spesielt følsom og lyden var heller ikke lengre av gammelt merke. Strømmen ble slått av og diverse kabler ble demontert. Skapet ble flyttet ut i gangen og gjort klart for ned transport ved en senere anledning. En epoke i Trondheimsgruppens historie var over.
Den nye repeateren er et industriprodukt fra Japan, men vi benytter en egen logikkenhet utviklet av Helge, LA1BR, for at det skal være mulig å benytte 1750 Hz for åpning av repeateren, hovedsakelig. Repeateren programmeres fra PC for både radioenhetens logikk og logikken fra LA1BR. Dette tar bare minutter etter at man har lært seg knepene.
Den nye repeateren slik den ble montert der det gamle skapet stod. Repeater og batterilader.
Strømforsyningen og batteriet.
Vi har egen strømmåler for nettet. Det blå skapet er ventilasjons- utstyret med luftviften (tar inn kald luft fra et hull i gulvet) som holder temperaturen inne på ett passe lavt nivå, ca 21 grader C da vi var der.
Etter montering og prøving av repeateren, ble filtrene justert. Alle måtte justeres litt og Stein-Olav, LA9QV, sees under klargjøring av måleutstyret.
Alt fungerte fint og nå var det tid for å lukke døra for denne gang og vende hjemover.
Repeateren ble flittig brukt for testing hele veien ned og i bilen hjemover. Gode rapporter strømmet på og alle var tilfreds med den gode følsomheten og at den så lett å åpne og komme igjennom med trafikken.
«Den grønne dal», snart er vi ved hengebrua og da er det ikke langt ned til bilen (bare en ½ time).
Sist oppdatert: 20.07.2013