Repeaterverdenen blir mer digital og henger vi med ?
I radiosteinalderen hadde vi AM og 50 kHz kanaler på repeaterne. Så kom dette nymotens FM og kanalene krypet til 25 kHz med klar lyd (for de som kunne se opp til der repeateren var plassert). Yngre jyplinger (undertegnede er snart 60 år) begynte å legge FM kanalene med 12.5 kHz avstand, resultat, stort rabalder, «hørt på maken» ble det sagt, eiere av 30 år+ gamle førstegenerasjons transistorradioer hylte slik bare en radiokrets med uttørkede kondensatorer kan.
Så kom D-Star og radioen ble digital… unntatt for de som fremdeles stod på FM, «for noe vræl jeg hører», ble det det sagt, men med en digitaldekoder høres fin lyd. Den første er nå på plass i Trondheim, LA7FF-B (434.675 MHz), men dette med DTMF anropskode er litt komplisert….ingen grei info finnes på nettet for LA7FF, så vi får heller la den være i fred til sysop legger ut på nettet det det som trengs av info.
Nå kommer FUSION fra Yaesu stormende, med ny repeater, mobiler og håndapparat, sååå enkel å sette opp, både analog FM og digital (C4FM), men hva med D-Star som vi nettopp har fått, FUSION snakker et annet digitalt språk så her må ny apparatur kjøpes inn eller skal vi la det være… To repeater er allerede i drift på Østlandet, LA8ER og LA5OR.
Ikke lenge etterpå kommer den tredje Bukkene Bruse, DMR. Merk dere dette, DMR, Digital Mobil Radio, det høres fint ut, men hva er nå dette? Follogruppen har en i drift, les litt info her.
Hva er DMR:
DMR er en åpen digital mobilradio standard definert i European Telecommunications Standards Institute (ETSI) standard TS 102 361 deler 1-4 [1] og brukes i kommersielle produkter rundt om i verden. Det primære målet med standarden er et spesifisert digitalt system med lav kompleksitet, lave kostnader og som fungerer på tvers av ulike fabrikanter. I praksis har mange fabrikanter ikke etterlevd denne åpne standarden og proprietære funksjoner er introdusert som gjør at ulike merker ikke uten videre kan brukes om hverandre.
DMR-standarden opererer innenfor 12,5 kHz kanaler og oppnår to talekanaler gjennom en to-spors TDMA teknologi bygget rundt en 30 ms struktur. Modulasjonen er 4-state FSK, noe som skaper fire mulige symboler med en hastighet på 4800 tegn / sek, tilsvarende 9600 b/s. Etter de digital tale bits kommer det bits for fremover feilretting etc., og splitting i to kanaler til 2450 b/s for hver enkelt talekanal. Se figur.. Digitale bitfeil i talen blir korrigert (før den høres) der signalene er gode.
Noe enklere forklart på figuren under, to personer kan snakke sammen samtidig over samme repeater med klar tale.
DMR Association og produsentene av utstyr hevder ofte at DMR har overlegen dekning og ytelse i forhold til analog FM modulasjon. Feilrettingen kan oppnå en høyere kvalitet i lyden enn FM når mottakssignalet er relativt høy og utstyret er av god kvalitet. I praksis er imidlertid digitale modulasjoner mye mer utsatt for multipath forstyrrelser enn FM (i hvert fall i vårt kuperte land) og klarer ikke å gi lesbare signaler i områder hvor analoge FM ellers ville gi en degradert men hørbar lyd.
Men det er flere problemer med DMR som krever sin radioamatør. DMR er ikke så enkelt å bruk siden man må programmere inn registrerte koder for både seg selv og den man ønsker å snakke med. Hver DMR radio må ha en ID som må være registrert og er knyttet til kallesignalet til brukeren. Dette gir problemer med deling av utstyr og kallesignal for ruting i DMR, men dette er ikke et problem med D-Star. DMR programmeringen er svært kompleks dersom man skal snakke med mange, hovedsakelig fordi DMR var ment for det kommersielle markedet med mange brukere som skal (eller ikke skal) høre hverandre, men radioamatørene ønsker å høre hverandre… Det må derfor programmeres «talegrupper», noe som ikke eksisterer i amatørradio.
DMR repeatere er oftest knyttet sammen i nettverk via internett og alle sendinger går ut over hele nettverket og registres. Det er ikke lagt opp til at en radioamatør kan koble seg til eller fra repeaternettverket eller velge nettverk, men dette kan lett gjøres i D-Star. Sammenknytningene av DMR repeaterne i nettverkene krever bruk av Motorola komponenter (MotoTRBO) som den oppegående radioamatør ikke kan mekke selv, men dette er en valgt løsning i USA og andre land følger etter for å kunne være i dette nettverket.
Kan man selv bygge og vedlikeholde en D-Star repeater? Ja, LA3KL og SM3IVF viste oss at dette går an på et gruppemøte i januar. Det er svært usikker om dette går med FUSION. For DMR skal dette etter noe gooogling være nesten umulig/svært kostbart for radioamatører.
Dette koker ned til at DMR er designet for den kommersielle brukeren. Til de som tenker på DMR, bruk heller Skype eller lignende på mobilen. D-Star er designet for radioamatøren og ligger langt foran i ønsket fleksibilitet for oss.
Håvard/LB9RE