Oppdal, 26.september 2017
Det er mange fine dager i slutten av september og en slik dag fikk vi også; Roar LA1EOA, Bård LA4THA, Stein-Olav LA9QV og Håvard LB9RE, da vi gikk opp til toppen av Almannberget i Oppdal. Roar hadde dratt oppover litt før oss og vi parkerte på samme sted og gjorde oss klar for turen opp til toppen.
Fjellet viste seg fra sin beste side med lite vind og en god varme i sola. Høstfargene var kommet og vi kunne se fjellet i alle fargenyanser. (LA9QV, LA4THA)
Fotografier gir ikke dette fargespillet full rettferdighet, men vi gjengir her et foto som viser noe av fargeprakten. (LA9QV)
Oppe i lia møtte vi Roar med sine tre hunder som så ut til å trives aldeles utmerket i det varme været. (LB9RE, LA9QV, LA1EOA, 3x firbente)
Snart var vi på toppen og framme ved stasjonen. (LB9RE og LA9QV)
Før vi gikk i gang med arbeidet på radioutstyret tok vi en pause etter å ha kommet inni stasjonen.
Det var en enkel omprogrammering av logikken for repeateren LA7ORR som var et av målene for turen. Med en liten PC utførte Stein-Olav dette på LA1BRs logikk. Dermed er TX fra repeateren etter åpning nå avhengig av å motta signaler (RX) for at TX skal være aktiv. Det er ingen nevneverdig tidsforsinkelse for aktiveringen av TX ved innkommende signal, men TX vil henge ca. 2 sekunder før den går ut.
Det vil nå være mulig å kjøre repeateren med en kryssbåndnode, fra for eksempel Trondheim, bare gi repeateren litt tid (2 sekunder) før man svarer via en slik node. Aktivering av repeateren med DTMF er nå forenklet til kun tallet 7. Systemkoden ble også endret, men det er hemmelig.
Det andre målet med turen var å aktivere APRS, LD7TO. Da vi kom var strømforsyningen slått av!! Ellers var utstyret i orden og aktiveringen ble utført ved sammenkobling av PTT linjen. Deretter tok vi med våre håndholdte APRS radioer og gikk utenfor stasjonen for å se om alt virket som det skulle og det gjorde det. Det viste seg også at APRS trafikken ikke gav noen forstyrrelser på repeateren LA7ORR og dermed kan begge enheter opereres samtidig også på denne lokasjonen.
For å hindre «snille» fingre fra å slå av strømmen igjen, ble det satt på en info på strømforsyningen.
Trondheimsgruppen tok også over antennen og radioutstyret fra helsenett og dermed har vi tilgang på en fin antenne for VHF som ved målinger gav meget gode data for 2 meterbåndet. Radioen vil foreløpig bli på stasjonen og tatt ned ved en senere anledning.
Da var turen til stasjonen på Almannberget ferdig, vi slukket lyset, låste etter oss og takket vaktsentralen for det gode samarbeidet også denne gangen.
Utsikten nordover mot Trondheim var fabelaktig i det klare høstværet. Vi anbefaler alle en tur til denne toppen, spesielt om høsten.
Håvard, LB9RE