26. september braket SAC-testen løs på SSB, og denne gangen var også LN2T å høre i pile-up’en.
Om man ønsker å gjøre en hederlig innsats i en contest, er forberedelsene meget viktig. Alt av antenner, utstyr og software skal være i orden, og alle operatører skal stille friske og uthvilte. Her syndet vi nok litt på flere områder, men da SAC-testen startet lørdagen kl 1200 UTC var alle på plass og alt fungerte.
Som nevnt i tidligere artikkel, så ble det jobbet på spreng et par uker før testen for å få spiderbeamen montert og rigget opp på stasjon B. Softwaren måtte gåes gjennom på hele nettverket pga feilmeldinger, og det ble brukt unødvendig mye tid og energi på loggprogrammet fordi vi ikke fikk full tilgang til systemet pga passordbeskyttelse. Det ble jobbet seint og tidlig, og siste hand på verket ble lagt timene før testen startet.
Rig A, som bestod av den nye FT-950 med 1kW + TH6-beam, begynte med å kjøre «run» på 20m mens rig B som var skodd med FT-930 og, 800W og spiderbeam, plukket «multer» på 15m, og begge stasjonene gikk meget bra ut. Det ble brukt filter på begge rig’ene, og de laget nesten ingen støy for hverandre. Litt tungvint var det å måtte bytte filter hver gang man skulle bytte band, men det viktigste var at det fungerte.
Det var satt opp kjøreplan for operatørene med 3 timers intervaller, – 2 personer aktive samtidig. Alle operatørene kom på tiden, og det fungerte utmerket. To operatører ble værende på gruppen under hele testen, og de fikk seg bare noen få urolige, men svært tiltrengte timers søvn under den roligste nattperioden da auroraen blokkerte alt av forhold på bandene.
Men ingen test er fullkommen uten at uventede problemer dukker opp. Etter noen timers kjøring hang TX på FT-950’en seg opp, og det var oppløp til panikk 🙂 Det ble i all hast forsøkt med Icom-stasjonen som brukes på digi-modes, men den gikk ikke sammen med PA-trinnet. Så mens Håvard kjørte hjem etter sin TS-2000, ble det kjørt «run» med rig B inntil «ny» rig var montert på plass. Dette førte nok til at vi mistet en god del QSO’er, samt «multer» som normalt skulle vært kjørt på 15m/40m i den perioden.
Håvard stilte med et rikholdig utvalg av forfriskninger, alt fra frukt til ulike kjekstyper og drikkevarer. Det var godt og varmt i shacken med 2 PAer på gang, og det var ganske svalende da vinduet kom på gløtt og den sure, kalde høstvinden fikk slippe inn mens regnet pisket ned ute.
Natten ble ikke uventet en slitsom oppgave. Aroraen var nok ikke av det verste slaget, men nok til at man kunne gjennomføre ca 3-4 QSOer i timen! De operatørene som stod på mest begynte å bli slitne, og sofaene på gruppelokalet er verken lang nok eller behagelige å hvile seg på. Men er man sliten nok, er det urolig hva som går.
Søndag morgen kom det nye uthvilte operatører, og timene gikk fort fram mot testens slutt kl 1200 UTC. De som ikke kjørte radio, satt på stua og monitorerte loggingen av QSOer og «multer», og fulgte med på clusteret over nye «multer» som dukket opp på et eller annet band.
Det var utrolig moro å kjøre SAC, og å være en stasjon som alle jaktet på. Verre var det derimot å plukke «multer» da det var så få stasjoner utenom Skandinavia som lå og kalte CQ test. Vi hadde også litt kluss med WinTest-programmet som iblant fikk hickups om 2 QSOer ble logget samtidig.
Operatører i SAC 2009 fra LN2T var:
LA1UW, LA3WAA, LA4CKA, LA4RT, LA4YW og LB9RE.
Det var en sliten gjeng som satte seg ned for en liten evaluering etter endt test, og alle var stort sett enige om at innsatsen var bra forholdene tatt i betraktning. Håpet var å passere 1000 QSOer, men det ble bare 944 totalt, noe som kanskje holder til en tredjeplass i klasse Multi-One.
Operatørene kunne nok hatt behov for mer operasjonstrening på riggene, og kanskje kjørt litt mer test jevnt over for treningens del. Men alle var fornøyde med innsatsen, de hadde fått kjørt seg skikkelig både i operasjonsteknikk, koordinering og samarbeid, og resultatet av felles innsats var ikke noe å skamme seg over.
Snart er det CQWW-contest og da kan det bli mer moro å kjøre multe-plukking da alle de spennende stasjonene ligger og kaller og venter på oss 🙂
Datert: 26.9.2009